Vaak stellen bezoekers ons de vraag even te vertellen over de historiek van deze site.

De historische verankering van deze oude Pastorie in het dorp Leke gaat eeuwen terug in de tijd, misschien wel tot ver in de middeleeuwen. De voorhanden lijst van pastoors in Leke start in het jaar 1500. Meteen is duidelijk dat aan dit gebouw een uitgebreid verhaal gebonden is. Where to start?

In 2022 werden wij gevraagd de site open te stellen in het kader van de Open Monumentendag. In een zoektocht naar het vertellen van een interessant verhaal, doorworstelden we het historisch onderzoek dat Laurenz Rabaut tot dan toe gevoerd had. Het resultaat werd gegoten in 4 mooie affiches, die in samenwerking met de dienst Toerisme van Stad Diksmuide werden vormgegeven. De borden worden geregeld uitgestald in het interieur of in de historische tuin. Ze vermelden verrassende weetjes en tonen oude kaarten en prachtige foto’s uit de meer recente 20e eeuwse historiek, ook van tijdens de Duitse bezetting. Verder illustreren ze met voorbeelden de circulaire en duurzame drijfveren voor het ontwerpen van de nieuwe bestemming van deze site. De borden zijn hier te bekijken:

  • Historische kern van Leke

    Leke en de pastoriesite in historische vermeldingen op oude kaarten en geschriften.

  • Leke en de Duitse bezetting

    De Pastorie tijdens de Duitse bezetting in ‘14-18, ogenschijnlijk rustig, zonder twijfel tumultueus.

  • Bouwhistorisch onderzoek en beschermde tuin

    Met het bouwhistorisch onderzoek van J. Termote bij de hand, ontdekten we tijdens de verbouwingswerken allerhande opschriften, ongekende of vermoede bouwfases en mooie relicten.

  • Polyvalente herbestemming

    Hoe organiseer je de herbestemming van een erfgoedsite die niet beschermd is als monument? Dat is de vraag die wij ons tussen 2017 en 2020 stelden.

De 4 borden zijn hier te bekijken in *.pdf formaat.